Gyártók

Miért hasznos a BCAA szedése?

Kategória: Étrendek Kelt: Komment: 0 Megnézve: 642

Úgy gondoltuk segítünk nektek a testépítés világában egyik legfontosabb kérdésében , hogy hogyan is segítsük a regenerálódásunkat vagyis miért is fontos a BCAA aminosavak szedése.Először is

A BCAA – azaz elágazó láncú - aminosavak 3 aminosavat foglalnak magukba:

  • l-izoleucin
  • l-valint
  • l-leucin

Ezek az aminosavak amellett, hogy a többi aminosavval karöltve a fehérjék építőköveit jelentik, kirívóan erős antikatabolikus (izomlebomlást akadályozó) és anabolikus (izomnövelést elősegítő) hatással rendelkeznek. Az izmokat alkotó aminosavak 35%-át teszik ki a BCAA aminosavak, így nem nehéz belátni, milyen fontosak az izomnövekedés szempontjából. De ami még fontosabb, hogy már pár perces fizikai aktivitás is képes lecsökkenteni ezeknek az aminosavaknak – főként a leucinnak – a szintjét az izomzatban. Ezt mielőbb érdemes pótolni az edzést követően, különben a szervezet saját magát kezdi el felélni, hogy a hiányállapotot megszüntesse. Ez a katabolizmus, vagyis az izmok lebomlásának folyamata.


A BCAA aminosavak fogyasztásával ezt a folyamatot lehet megállítani, ezért nevezzük antikatabolikusnak a BCAA-kat.

Hab a tortán, hogy a BCAA aminosavak ráadásul esszenciálisak, vagyis a szervezet nem képes őket előállítani, hanem külső forrásból vagyunk kénytelenek pótolni őket. Ehhez szükség van a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjeforrás fogyasztására, de aki intenzív izommunkát végez, annak erősen javasolt a kiegészítők használata is.


Félreértés ne essék: nem fogsz összeesni, elkatabolizálódni, ha épp nem fér a keretbe a BCAA. A lényeg, hogy a napi fehérje bevitel rendben legyen. Azonban a fontossági listán a vitamin és a fehérje, valamint a megelőzésként szedett ízületvédők mögött, vagy azok mellett szorosan ott lihegnek, így ha megteheted, mindenképp iktasd be a napi tápkiegészítőid közé minőségű BCAA készítményt.


A BCAA szedése

Antikatabolikus és anabolikus tulajdonságaiból adódóan olyan időpontokban célszerű a BCAA szedése, amikor fennáll az izmok lebontásának veszélye. Ezt figyelembe véve szedheted (fontossági sorrendben, ha esetleg választani kell az időpontok közül):


  • Edzés után. Ha van egy jobb minőségű fehérjeturmixod, esetleg extra BCAA tartalommal, akkor sem árt extra 5-10 g BCAA a turmixba, de ebben
  • az esetben ugorhatsz a kettes pontra is, ha ki vagy centizve
  • Edzés előtt
  • Edzés közben
  • Reggel ébredés után, a fehérjéddel, vagy más fehérjeforrással együtt
  • Este lefekvés előtt, ugyancsak a fehérjéddel vagy esti túróddal, stb. együtt

Optimális esetben tehát reggel, edzés előtt, után, és lefekvés előtt is beszedsz egy-egy 5 grammos adagot (ha edzés előtt is szedted akkor közben kevésbé látjuk fontosnak, de egy szigorú diétában jól jöhet ilyenkor is). Spórolósabb, csak a legfontosabb időpontokra kiszámolt esetben edzés előtt és után szedd.


Emellett szedheted bármikor, ha épp valami oknál fogva váratlanul hosszabb idő kimarad két étkezés között. Ez alatt nem azt értjük, hogy mondjuk nem tudsz 3 óránként enni, hanem csak 4 óra múltán sikerül, hanem ha valami okból pl. kiesik egy teljes étkezés, és így akár dupla annyi idő is eltelik két kaja között. BCAA nélkül sem fogsz emiatt hirtelen összeesni, de azért ilyen esetekben jó, ha van a háznál egy kis antikatabolikus cucc.


BCAA formulái :


Mi szerkesztőségileg a por kiszerelést javasoljuk, egész egyszerűen az ára miatt. A natúr porral jársz a legjobban. Ennek sajnos meg kell küzdeni az ízével, ami nem egy álom, de kibírható a cél érdekében. Van ízesített BCAA por is, ez ilyen tekintetben problémamentesebb, bár kevésbé költséghatékony. Aki szereti a kényelmes megoldásokat, az kapszulázhat is természetesen. Felszívódás tekintetében nincs lényeges differencia a két megoldás között.


Egy dologra érdemes azért figyelni: az egyes aminosavak aránya minimum 2:1:1 legyen a leucin javára. Vannak ennél komolyabb leucintartalommal bíró termékek is, de ez legyen az elvárható minimum! A leucinnak van a legerősebb anabolikus hatása a három aminosav közül, így fontos, hogy megfelelő mennyiségben legyen jelen a termékünkben.

Ajánlott termékeink:

MYPROTEIN BCAA BRANCHED CHAIN AMINO ACIDS ultimate-nutrition-100-crystalline-bcaa scitec-nutrition-bcaa-glutamine-xpress-mega
optimum-nutrition-instantized-bcaa SCITEC_NUTRITION BCAA_XPRESS OLIMP_SPORT_NUTRITION BCAA

Hozzászólás